در این مطلب تقریبا هر چیزی که باید در مورد اینترنت اشیا بدانید آورده شده است. اینترنت اشیا یا یه اختصار «IoT»، قدرت اینترنت را فراتر از کامپیوترها و گوشیهای هوشمند برده است که شامل محدودهی گستردهای از اشیا، روندها و در کل، محیط اطراف ما میشود. بدین ترتیب در این مطلب از فنولوژی، به سوال اینترنت اشیا چیست به زبان ساده پاسخ میدهیم.
اینترنت اشیا چیست به زبان ساده
اگر در گوگل سرچ کنید «اینترنت اشیا چیست؟»، بسیاری از جوابهایی که دریافت میکنید به صورت غیرضروی پیچیده هستند. مانند مثال زیر:
«اینترنت اشیا یک سیستم از دستگاههای محسابهگر، دستگاههای مکانیکی و دیجیتالی، اشیا، حیوانها و یا افراد مرتبط به هم هستند که هر کدام شناسه خاصی دارند و میتوانند بدون نیاز به برهمکنش انسان با انسان یا انسان با رایانه، اطلاعات را در یک شبکه منتقل کنند.»
اگر اکنون با خود فکر میکنید که «صبر کن ببینم… چی شد؟!» بدانید که تنها نیستید. بیشتر مردم نه میخواهند و نه نیاز دازند که تا این حد وارد جزئیات تخصصی موضوع شوند. در این مطلب علاوه بر پاسخ به سوال اینترنت اشیا چیست به زبان ساده، چگونگی تأثیر آن بر شما نیز بیان میشود. بنابراین این مطلب میتواند یک منبع برای اشتراک با خانواده و دوستان باشد.
توضیح اینترنت اشیا به زبان ساده و غیر تخصصی
در حال حاضر شما این مطلب را چگونه میخوانید؟ با کامپیوتر؟ موبایل؟ یا شاید تبلت؟ ولی از هر دستگاهی که استفاده میکنید مطمئنا به اینترنت متصل هستید. اینترنت اشیا فوقالعاده است! برای ما مزایای بسیاری دارد که پیش از آن، استفاده از آنها ممکن نبود. اگر سن شما قد میدهد، به گوشی موبایل خود قبل از اینکه تبدیل به یک گوشی هوشمند بشود فکر کنید. میتوانستید زنگ بزنید و پیام کوتاه بفرستید اما الآن میتوانید در کف دست خود هر کتابی را بخوانید، هر فیلمی را تماشا کنید و یا به هر موسیقی گوش دهید. واین تنها بخش کوچکی از کارهایی است که یک گوشی هوشمند میتواند انجام دهد.
نکته اینجاست که با اتصال یک چیز به اینترنت، مزایای زیادی فراهم میشود. ما همه با گوشی موبایل، لپتاپ و یا تبلت خود این مزایا را دیدهایم، اما این موضوع میتواند برای هر چیز دیگری هم صادق باشد. بله منظور من هر چیزی است. اینترنت اشیا مفهوم سادهای است . همه چیز را به اینترنت متصل میکنیم و نام آن را اینترنت اشیا میگذاریم!
دلیل سردرگمی افراد در مواجهه با مفهوم اینترنت اشیا، کوچکی و محدود بودن بحث نیست، بلکه گستردگی آن است. وقتی اینترنت اشیا به این شکل احتمالات گستردهای دارد، تمرکز کردن روی بخش کوچکی از آن مشکل میشود. برای روشن کردن قضیه بهتر است در مورد مزایای وصل کردن اشیا به اینترنت نیز حرف بزنیم. اصلا چرا ما باید بخواهیم همه چیز را به اینترنت متصل کنیم؟
دلیل اهمیت اینترنت اشیا چیست به زبان ساده
وقتی که شیئی به اینترنت متصل است، یعنی میتواند اطلاعات را ارسال یا دریافت کند. این توانایی ارسال و دریافت اطلاعات، اشیا را هوشمند میکند و هوشمند بودن خوب است. برای مثال گوشیهای هوشمند را در نظر بگیرید. در حال حاضر میتوانید به هر آهنگی در تمام دنیا گوش دهید؛ اما، این به این دلیل نیست که تمام موسیقیهای دنیا در گوشی شما ذخیره شدهاند. بلکه این این آهنگها در جای دیگری ذخیره شدهاند، ولی گوشی شما میتواند اطلاعات، ارسال (درخواست برای آهنگ) و دریافت (دریافت آهنگ) کند. برای هوشمند بودن یک شیء، نیاز نیست ابرحافظه یا ابرکامپیوتر داشته باشیم؛ فقط لازم است به یک ابرحافظه یا یک ابرکامپیوتر متصل شویم. در بحث اینترنت اشیا تمام اشیائی را که به اینترنت متصل میشوند در سه دسته طبقهبندی میکنیم:
۱. اشیائی که دادهها را جمعآوری و ارسال میکنند.
۲. اشیائی که دادهها را دریافت کرده و بر اساس آنها عمل میکنند.
۳. اشیائی که هر دو کار را انجام میدهند.
اینترنت اشیا چیست به زبان ساده | جمعآوری و ارسال اطلاعات
در یک کلام سنسور. سنسورها میتوانند سنسور حرارت، حرکت، رطوبت، کیفیت هوا، نور یا هر چیز دیگری باشند. این سنسورها هنگامی که متصل شوند، به ما این امکان را میدهند که اطلاعات محیط اطرافمان را جمعآوری کنیم و در نتیجه تصمیمهای هوشمندانهتری بگیریم. در یک مزرعه، جمعآوری خودکار اطلاعات در مورد رطوبت خاک به کشاورز اطلاع میدهد که محصولات، دقیقا در چه زمانی نیاز به آبیاری دارند. به جای آبیاری بیش از حد (که هم به دلیل استفاده بیش از حد از سیستم آبیاری گران تمام میشود و هم باعث هدر رفتن منابع میشود) یا آبیاری ناکافی (که به محصولات آسیب میرساند)، کشاورز میتواند اطمینان حاصل کند که محصولاتش به اندازهی کافی آبیاری میشوند. درآمد بیشتر برای کشاورز و غذای بیشتر برای دنیا! همانگونه که حواس پنچگانهی بویایی، شنوایی، چشایی، بینایی و لامسه به ما امکان درک محیط اطرافمان را میدهند، سنسورها نیز این امکان را برای دستگاهها، فراهم میکنند.
اینترنت اشیا چیست به زبان ساده | دریافت اطلاعات و عمل کردن بر اساس آن
همه ما، با دستگاههایی که اطلاعات دریافت کرده و سپس عمل میکنند آشنایی داریم. پرینتر یک صفحه را دریافت کرده و آن را چاپ میکند. خودرو یک سیگنال از سوئیچ شما دریافت کرده و قفل در را باز میکند. امثال این موارد زیاد است. میتوانیم از فاصلهی دور به دستگاهها فرمان انجان کاری را بدهیم. از یک فرمان ساده مانند «روشن شو» گرفته تا یک فرمان پیچیده مثل یک طرح سه بعدی برای یک چاپگر سه بعدی. قدرت واقعی اینترنت اشیا وقتی نمایان میشود که چیزی قدرت انجام دو مورد بالا را با هم داشته باشد. وسایلی که اطلاعات را جمعآوری کرده و ارسال میکنند و همچنین دریافت کرده و بر اساس آنها عمل میکنند.
اینترنت اشیا چیست به زبان ساده | انجام هر دو
اجازه دهید به مثال کشاورزی برگردیم. سنسورها میتوانند رطوبت خاک را اندازهگیری کنند و به کشاورز اطلاع دهند که چقدر به گیاهان آب دهد. اما در این روند، حتی نیازی به وجود کشاورز هم نیست. سیستم آبیاری میتواند به صورت خودکار بر اساس میزان رطوبت خاک، هر وقت که لازم بود روشن شود. حالا بیایید یک قدم به جلو برویم. اگر سیستم آبیاری این قابلیت را داشته باشد که از اینترنت، اطلاعات دریافت کند، میداند که در چه زمانی باران میبارد و بنابراین تصمیم میگیرد که امروز نیازی به آبیاری گیاهان نیست چون به هر حال با آب باران آبیاری خواهند شد. این هوشمندی در اینجا متوقف نمیشود! تمام این دادهها و اطلاعات در مورد رطوبت خاک و …، پس از جمعآوری برای ابرکامپیوترها فرستاده میشوند که با اجرای الگوریتمهای پیچیده، از آنها سر در بیاورند و نتیجهگیری کنند.
تا اینجا مثال ما تنها در مورد یک نوع سنسور بوده است! اگر سنسورهای مختلف مانند سنسور کیفیت هوا، دما و … را اضافه کنید، این الگوریتمها نتایج بیشتر و بهتری حاصل میکنند. با وجود دهها، صدها و هزاران مزرعه که همگی این اطلاعات را جمعآوری میکنند، این الگوریتمها میتوانند دانش فوقالعادهای در مورد بهترین روش پرورش گیاهان به ما بدهند که برای تغذیه جمعیت روزافزون کره زمین نیاز است. کاربردهای بیشتر اینترنت اشیا در کشاورزی، در مقالات قبلی فنولوژی، بررسی شدهاند.
جمعبندی
اینترنت اشیا چیست به زبان ساده؟ اینترنت اشیا یا به اختصار (IoT) یعنی گسترش قدرت اینترنت فراتر از کامپیوترها و گوشیهای هوشمند که شامل محدودهی گستردهای از اشیا، روندها و در کل محیط اطراف ما میشود. این اشیا که همه متصل هستند میتوانند اطلاعات را جمعآوری کنند، ارسال کنند، دریافت کنند یا تمام این اعمال را با هم انجام دهند. چرا اینترنت اشیا مهم است؟ اینترنت اشیا به کسب و کارها و مردم دانش بیشتری در مورد ۹۹ درصد اشیا اطرافشان و نحوهی کنترل آنها میدهد؛ و بنابراین به آنها این امکان را میدهد که با محیط اطرافشان ارتباط بیشتری داشته باشند و کارهای مهمتر و نتیجه بخشتری انجام دهند.
منبع: IOTFORALL