اینترنت اشیا انرژی / iot energy

اینترنت اشیا و صرفه‌جویی در مصرف انرژی5 دقیقه مطالعه

هدیه فنولوژی به شما!

امروزه اینترنت اشیا همه جا هست. اینترنت اشیا یعنی اتصال اشیا به اینترنت در طول زمان. اینترنت اشیا با استفاده از دستگاه‌های خاصی اطلاعات جمع‌آوری می کند و به ما امکان انتخاب آگاهانه می‌دهد و باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌شود. در هر صنعت، هر ابزار، هر دستگاه و هر لوازم خانگی، اثری از اینترنت اشیا وجود دارد. دنیا در حال تبدیل شدن به یک اکوسیستم از دستگاه‌هایی است که زنده هستند و نفس می‌کشند. دستگاه‌هایی که همه با هم ارتباط برقرار می‌کنند و کارهای شخصی ما را، بهتر از خودمان انجام می‌دهند.

در نهایت همه چیز به این بستگی دارد که هر دستگاه چه اطلاعاتی در اختیار دارد و چگونه بر اساس آن اطلاعات عمل می‌کند. اینترنت اشیا هم همین است. یک حلقه‌ی بزرگ از بازخوردهای مداوم که هر دستگاه با توجه بi اطلاعاتی که در اختیار دارد، با دیگر دستگاه‌ها به اشتراک می‌گذارد. بنابراین هر قسمت از این سیستم بزرگ می‌تواند با اطلاعات خود، به بهترین شکل عمل کند. در این سیستم کوچک‌ترین تکان و بزرگترین تغییرات، همه موثر هستند. دلیل علاقه‌ی دنیای تجارت و بازرگانی به این سیستم هم این است که باعث صرفه‌جویی، هم در مصرف انرژی و هم در پول، می‌شوند.

صرفه جویی در مصرف انرژی

بخش زیادی از مصرف انرژی کره‌ی زمین، مربوط به ساختمان‌هاست. ساختمان‌های مسکونی نزدیک به ۴۰ درصد این مصرف انرژی را به خود اختصاص می‌دهند. بر اساس اطلاعات جمع‌آوری شده در سایت Research and Markets، بیش از ۳۰ درصد این مصرف انرژی برای ساختمان‌های تبلیغاتی از قبیل خرده‌فروشی‌ها، فروشگاه‌ها، هتل‌ها و بیمارستان‌ها است. در همین حین، انجمن ساختمان‌های سبز استرالیا (۲۰۱۳) به این نتیجه رسید که ساختمان‌های با تاییدیه ستاره‌ی سبز:

  • از ساختمان‌های معمولی ۶۶ درصد کم‌تر برق مصرف می‌کنند.
  • از ساختمان‌های معمولی ۶۲ درصد گازهای گلخانه‌ای کم‌تری تولید می‌کنند.

در حال حاضر جنبشی برای تبلیغ و گسترش این روش کاهش مصرف در انرژی و پول، در حال فعالیت است. با این روش، مصرف انرژی، تولید گازهای گلخانه‌ای و مصرف پول کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه صنعت سیستم مدیریت انرژی (EMS) متحول می‌شود. گروه Research and Markets تخمین زده که بازار سیستم مدیریت انرژی تا سال ۲۰۲۳ به ۹.۳ میلیارد دلار می‌رسد.

اینترنت اشیا انرژی / iot energy

اینترنت اشیا داده‌های بیشتری برای ما فراهم می‌‌کند

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، قلب اینترنت اشیا، داده و اطلاعات است. هم‌اکنون توانایی جمع‌آوری این داده‌ها از همیشه بیش‌تر شده است. با ظهور این اطلاعات تازه، زیرکی ما هم در انجام کارها بیشتر شده است. برای مثال یک ساختمان مسکونی دارای ترموستات را در نظر بگیرید. قبلا برای کل ساختمان یک دما در نظر گرفته می‌شد؛ اما، اکنون با استفاده از اطلاعاتی که از نقاط مختلف ساختمان جمع‌آوری می‌شود، می‌توان دمای هر قسمت را متناسب با شرایط خودش تنظیم کرد.

اکنون دستگاه‌هایی در دسترس همگان وجود دارد که می‌توانند در هر نقطه‌ای جایگذاری شده و از طریق حسگرهای خود اطلاعات جمع‌آوری کنند. این کار در مورد هر متغیری هم می‌تواند انجام شود مثل دما، رطوبت، نور، سرعت و غیره. با لحاظ کردن این اطلاعات در انجام کارها، می‌توان مصرف انرژی را بهینه کرد. سیستم‌های گرمایش، سرمایش و گردش هوا می‌توانند علاوه بر مصرف انرژی کمتر، دما را بهتر و هوشمندتر کنترل کنند. رهبران جنبش‌های محیط زیست می‌گویند که این روش‌ها می‌توانند مصرف انرژی ساختمان‌ها را تا ۲۵ درصد کاهش دهند.

اطلاعات بیشتر، تصمیمات بهتر، صرفه جویی در مصرف انرژی

با تصمیمات مناسب می‌توان مصرف انرژی ساختمان‌های کنونی را کاهش داد؛ علاوه بر آن، اطلاعات به دست آمده به کمک اینترنت اشیا می‌توانند روی تصمیمات ما برای احداث ساختمان‌های جدید نیز تاثیر بگذارد. سیستم مدیریت انرژی ساختمان هوشمند، می‌تواند از اطلاعاتی که از یک ساختمان به دست آورده در ساخت ساختمان جدید استفاده کند. از ابزار به کار رفته در یک ساختمان گرفته تا جنس کانال‌های سیستم گردش هوا، همه چیز می‌تواند در بهینه‌سازی مصرف انرژی مؤثر باشد. عکس زیر یک مثال از سیستم مدیریت انرژی شرکت inavitas است.

سیستم مدیریت انرژی / energy management system

همان طور که در عکس می‌بینید، سیستم مدیریت انرژی از طریق دستگاه‌های اینترنت اشیا (MCU RX) داده جمع‌آوری می‌کند و این داده‌ها را به اطلاعات قابل نمایش برای کاربرانش تبدیل می‌کند. به عنوان مثال می‌توان از یک مرکز اطلاعات، داده‌هایی برای احداث یک مرکز جدید و بهتر جمع‌آوری کرد. این داده‌ها کمک می‌کنند که از نقاط گرم‌تر دوری کنیم و راهروها و اتاق‌هایی با تهویه‌ی هوای بهتری بسازیم؛ همچنین می‌توانند کمک کنند که طرح سیم‌کشی ساختمان به گونه‌ای ریخته شود که سرورها بیش‌ترین کارایی را داشته باشند. در کل، این یک حلقه‌ی بزرگ از بازخوردهای مداوم است که در هنگام شروع کار جدید باعث کاهش مصرف انرژی می‌شوند.

سیستم‌هایی که به هم متصل هستند همیشه روی کار یکدیگر تاثیر می‌گذارند

با کمک اینترنت اشیا، سیستم‌های بیش‌تر و بیش‌تری روی هم تاثیر می‌گذارند. مثلا در ساختمانی که سیستم ضد حریق، ترموستات، دوربین امنیتی، حسگر حرکتی و غیره دارد، همه‌ی دستگاه‌ها به هم کمک می‌کنند تا از بروز هر گونه حادثه و مشکل جلوگیری کنند. سیستم مدیریت انرژی هوشمند، کیفیت پردازش اطلاعات را افزایش می‌دهد. به این شکل پتانسیل صرفه‌جویی در مصرف انرژی و مشارکت سیستم مدیریت در کارها بالا می‌رود.

سیستم مدیریت انرژی هوشمند برای خانه‌ها – صرفه‌جویی در مصرف انرژی

سیستم مدیریت ساختمان / building management system

یک خانه‌ی هوشمند می‌تواند با حسگر حرکتی تشخیص دهد که در حال حاضر کدام اتاق‌ها پر و کدام خالی هستند و بر اساس این اطلاعات نور و دمای اتاق‌ها را تنظیم کند. خانه می‌تواند به صورت خودکار چراغ‌ها را در روز خاموش کند و هنگام غروب که نور کم می‌شود، نقاط لازم را روشن کند. در روزهای بارانی که نور کم تری وجود دارد، چراغ‌ها در طول روز هم روشن می‌شوند. در تابستان‌ها که دما بالا می‌رود، سیستم سرمایش و تهویه به کار می‌افتند و در زمستان که دما پایین می‌آید، سیستم گرمایش وارد عمل می‌شود.

تنظیمات خاصی می‌توان انجام داد که تصمیمات و علایق ساکنین هم لحاظ شوند؛ مثلا دستگاه تهویه هوا چقدر می‌تواند روشن بماند یا مثلا وقتی که اتاقی خالی شد، چراغ‌ها تا چه مدت روشن بمانند و غیره. این چرخه‌ی تصمیمات می‌تواند مصرف انرژی هر ساختمانی را کاهش دهد. در بلند مدت، این روش جان میلیون‌ها انسان را نجات می‌دهد و تولید گازهای گلخانه‌ای را کم می‌کند.

منبع: T4E

بخوانید:   کاربرد اینترنت اشیا در کشاورزی
پرهام ذبیحی
پرهام ذبیحی
دانشجوی زبان چینی دانشگاه تهران
عضویت
اطلاع از
0 دیدگاه‌ها
بازخورد در متن
دیدن همه دیدگاه‌ها

فنولوژی را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

©۲۰۲۰ – کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به فنولوژی است.