فرودگاه دبی / dubai airport

کاربرد هوش مصنوعی در فرودگاه دبی4 دقیقه مطالعه

هدیه فنولوژی به شما!

در سال ۲۰۱۸، فرودگاه دبی، به عنوان سومین فرودگاه شلوغ دنیا شناخته شد. همچنین، این فرودگاه یکی از رهبران استفاده از هوش مصنوعی در دنیاست. کشور امارات، در میان کشورهای عربی، موفق‌ترین کشوری است که توانسته تکنولوژی‌های نوین، از جمله هوش مصنوعی (AI) را در بخش‌های مختلف به کار گیرد. در این مقاله از فنولوژی به مهم‌ترین کاربرد هوش مصنوعی در فرودگاه دبی می‌پردازیم.

کاربرد هوش مصنوعی در فرودگاه دبی 

۱-هوش مصنوعی به جای ماموران فرودگاه دبی

وزارت داخلی کشور امارات اعلام کرده، تا سال ۲۰۲۰، دیگر نیاز به حضور نیروهای امنیت و بازرسی در فرودگاه نیست. هوش مصنوعی، کار آن‌ها را انجام می‌دهد! تنها کافی است، مسافران، بدون آن‌که کمربند یا لباس‌های خود را درآورند، از یک گیت امنیتی عبور کنند. البته، فرودگاه دبی قبلا هم تجربه‌ی چنین کاری را داشته است. یک آکواریوم تونل مانند در فرودگاه ساخته شده‌بود که افراد برای بازدید از ماهی‌ها به داخل این تونل می‌رفتند. با حرکت سر مسافران، دوربین‌های امنیتی صورت و بدن آن‌ها را از همه‌ی زوایا اسکن می‌کردند. با این کار، ماموران می‌توانستند، به راحتی، هویت افراد را تشخیص دهند.

تشخیص هویت با هوش مصنوعی / identification with ai

۲-رسیدگی به چمدان‌ها با استفاده از هوش مصنوعی در فرودگاه دبی

تیم کلارک، مدیر عامل شرکت هواپیمایی Emirates (بزرگ‌ترین شرکت حمل‌و‌نقل هوایی)، معتقد است، کارهای مختلف مربوط به چمدان مسافران، باید با استفاده از ربات‌ها و هوش مصنوعی انجام گیرد. یعنی، باید زیرساختی فراهم کنیم تا ربات‌ها بتوانند چمدان‌ها را شناسایی کنند و بدون دخالت انسانی، آن‌ها را به داخل هواپیما ببرند، از آن خارج کنند و سپس تحویل صاحب چمدان بدهند. تیم کلارک می‌گوید، برای انجام این کار، به ربات‌هایی شبیه سیستم اتوماسیون شرکت آمازون، نیاز داریم.

رسیدگی به چمدان‌ها با هوش مصنوعی / luggage handling with ai

۳-مدیریت ترافیک هوایی در فرودگاه دبی

اداره کل هواپیمایی امارات متحده‌ی عربی (GCAA) با همکاری شرکت کانادایی Searidge Technologies، سعی دارند، سیستمی مبتنی بر هوش مصنوعی برای مدیریت ترافیک هوایی، توسعه دهند. همکاری این دو سازمان از سال ۲۰۱۸، آغاز شده‌است. به گفته‌ی مدیر عامل GCAA، استراتژی امارات، استفاده از هوش مصنوعی و سایر فناوری‌های پیشرفته در صنعت هوایی این کشور است. اهداف این طرح، افزایش امنیت و بهینه‌سازی مدیریت ترافیک هوایی است. اجرای این طرح پرپتانسیل، سبب وقوع اتفاقات خوبی در صنعت هواپیمایی، در سراسر دنیا می‌شود.

مدیریت ترافیک هوایی با هوش مصنوعی / ai traffic management

۴-دستگاه‌های خودکار در فرودگاه دبی

به زودی، خودروهای خودران برقی مبتنی بر هوش مصنوعی، در فرودگاه دبی به کار گرفته می‌شوند. همه یا قسمتی از سوخت این خودروها به وسیله‌ی انرژی خورشیدی تامین می‌گردد. به کارگیری چنین خودروهایی در فرودگاه دبی، فرآیندهای روزانه‌ی فرودگاه را به شدت بهینه می‌کند و در کاهش هزینه‌ها، سهم پررنگی خواهد داشت.

در آینده‌ای نزدیک، ماشین‌های خودران، شما را سوار می‌کنند و نزدیک هواپیما می‌برند. بعد از پرواز نیز، این ماشین‌ها شما را به هتل می‌رسانند. در همین حین، تمام وسایل و چمدان‌ها، به شکل خودکار و به وسیله‌ی هوش مصنوعی، قبل از خودتان به هتل می‌رسند!

۵-شفافیت فعالیت کارمندان

هوش مصنوعی، علاوه بر کاربرد در سهولت و افزایش امنیت سفرهای هوایی مسافران، به فرآیند شفاف‌سازی فعالیت کارمندان نیز کمک می‌کند. بیشترین خطر و تهدیدی که فرودگاه‌ها و سفرهای هوایی را تهدید می‌کند، پرسنل فرودگاه هستند. برای مثال، در جریان بمب‌گذاری پرواز شماره ۹۲۶۸ شرکت هواپیمایی Metrojet، تمامی ۲۲۴ مسافر آن جان باختند؛ در پی این حادثه، یک مکانیک، مسئول جابه‌جایی چمدان‌ها و دو افسر پلیس که همگی کارمندان فرودگاه بودند، بازداشت شدند.

قسمتی از فرآیند شفاف‌سازی فعالیت کارمندان، کنترل دقیق ورود و خروج آن‌هاست. این کنترل، در حال حاضر، تنها توسط دوربین‌های مداربسته و با نظارت انسانی انجام می‌شود؛ اما در آینده‌ای نزدیک، ورود و خروج کارمندان با استفاده از ابزارهای بیومتریکی، تشخیص چهره و هوش مصنوعی، کنترل می‌شود. هوش مصنوعی، با تحلیل رفتارهای کارمندان، قبل از وقوع جرم، از هرگونه حادثه‌ای پیشگیری می‌کند. حتی قبل از آن‌که کارمندی استخدام شود، می‌توان با ابزارهای مختلف رفتار او را تحلیل نمود و بر اساس داده‌های به دست‌آمده، تصمیم‌گیری کرد. پس از استخدام نیز، این ابزارها به عنوان راهکارهای ارزیابی عملکرد، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربرد هوش مصنوعی در پروژه‌های آینده فرودگاه دبی

شرکت‌ هواپیمایی Emirates، در حال انجام تحقیقات مختلفی در آزمایشگاه هوش مصنوعی واقع در شتابدهنده‌ای در دبی است. برخی از پروژه‌های در دست انجام این شرکت، عبارتند از:

  • استفاده از هوش مصنوعی برای کمک به مسافران در هنگام انتخاب غذای داخل هواپیما
  • خصوصی‌سازی تجربه‌ی سفر برای هر یک از مسافران
  • استفاده از هوش مصنوعی برای آموزش به خدمه‌ی پرواز

هدف نهایی شرکت هواپیمایی امارات از انجام این پروژه‌ها، بهبود تجربه‌ی سفر برای مسافران و کاهش زمان فرایند پرواز از فرودگاه تا مقصد نهایی است.

کاربرد هوش مصنوعی در سایر فرودگاه‌ها

نخستین ترمینال‌های بازرسی بیومتریک خودکار در دو فرودگاه بین‌المللی آتلانتا آمریکا و دبی، ساخته شده‌اند. در این ترمینال‌ها، مسافران کلاس ممتاز (First Class) و کلاس تجاری (Business Class)، می‌توانند با استفاده از دستگاه‌های تشخیص چهره، اثر انگشت و …، کل فرایند پذیرش پرواز را بدون دخالت انسانی و به سرعت طی کنند. برخی از کاربردهای دیگر هوش مصنوعی در فرودگاه‌ها عبارتند از:

  • امنیت سایبری: شرکت‌های هواپیمایی، سعی می‌کنند به جای شناسایی حفره‌های سایبری، از تهدیدات سایبری، پیشگیری کنند. اقدامات پیشگیرانه در تامین امنیت سایبری، با استفاده از ابزارهای مختلف هوش مصنوعی انجام می‌شود.
  • واقعیت افزوده: احتمالا در آینده‌ای نزدیک، مسافران خطوط هوایی، برای امور مختلف از واقعیت افزوده (Augmented Reality) کمک می‌گیرند.
  • فناوری تشخیص صدا: در فرودگاه Heathrow، مسافران می‌توانند با استفاده از دستیار صوتی گوگل یا آمازون (الکسا)، از اطلاعات سفر و پرواز خود مطلع شوند.

واقعیت افزوده در فرودگاه / augmented reality in airport

با پیشرفت فناوری و به کارگیری ابزارهای جدیدی مانند هوش مصنوعی، فرودگاه‌های نوآوری مانند فرودگاه دبی، در معرض خطرات امنیتی مختلفی قرار می‌گیرند. همچنین ممکن است حریم خصوصی مسافران نیز تا حدودی نقض شود. همان‌طور که اکثر افراد ترجیح می‌دهند، اطلاعات خود را در اختیار گوگل قرار دهند تا تجربه‌ی سرچ بهتری داشته باشند، احتمالا مسافران خطوط هوایی نیز اطلاعات خود را در اختیار شرکت‌های هواپیمایی قرار می‌دهند. این شرکت‌ها با استفاده از اطلاعات به دست آمده، تجربه‌ی بی‌نظیری از سفر برای مشتریانی خود، خلق می‌کنند.

منبع: FORBES

بخوانید:   یادگیری عمیق چیست؟ یادگیری عمیق به زبان ساده
علیرضا کریمی
علیرضا کریمی
دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه امیرکبیر - بنیان‌گذار فنولوژی
عضویت
اطلاع از
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین‌ها
جدیدترین‌ها
بازخورد در متن
دیدن همه دیدگاه‌ها

هر کسی که با علم هوش مصنوعی مخالف باشه یه جاهلی بیش نیست
خیلی از آدم طوری از علم هوش مصنوعی ایراد میگیرن که انگار از سیستم الان کره زمین خیلی بهشون رسیده

((( سیستم هوش مصنوعی باعث طیف گسترده ای از ماشین های الکترونیکی میشه همین خودش یک نوع هدیه به بشر به حساب میاد)))

هوای آلوده
بی آبی
تحریم
جنگ های نفتی
ناتوانی انسان در بسیاری از تصمیم گیری های منطقی
جهل و نادانی میلیارد ها انسان
تروریست
جنگ های داخلی

اینا همه دستاورد های شیرین بشر هستن
(((((( و کلید حل تمامی این مشکلات در گرو دانش هوش مصنوعی هس )))))

فنولوژی را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

©۲۰۲۰ – کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به فنولوژی است.