اینترنت اشیا / internet of things

کاربرد اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر3 دقیقه مطالعه

هدیه فنولوژی به شما!

اینترنت اشیا لغتی است که امروزه زیاد در دنیای فناوری به گوشمان می‌خورد. IoT موضوعی کاملا داغ در محافل علمی مختلف است؛ اما اینترنت اشیا چگونه برای حل مسائل دنیای واقعی به ما کمک می‌کند؟ به عبارتی دیگر، فایده‌ی اتصال دستگاه‌های مختلف موجود در شبکه اینترنت اشیا به یکدیگر چیست؟ جواب کوتاه به این سوال، بهره‌مندی از داده‌های مختلف است! دستگاه‌های متعدد موجود در شبکه اینترنت اشیا، داده‌های حجیمی را جمع‌آوری می‌کنند که با ذخیره‌سازی و تحلیل آن‌ها می‌توان تصمیم‌های هوشمندانه‌ای گرفت. بدون آن‌که بخواهیم تصمیم هوشمندانه‌ای بگیریم، جمع‌آوری این داده‌ها منطقی نیست! اما سوال مهمی که پیش می‌آید آن است که تصمیم‌گیری چگونه انجام می‌شود؟ کاربرد اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر دقیقا همین جا خودنمایی می‌کند! در واقع با به کارگیری هوش مصنوعی و الگوریتم‌های یادگیری ماشین، می‌توان داده‌ها را پردازش کرد و تصمیم‌گیری نمود. در این مقاله از فنولوژی، چگونگی استفاده از هوش مصنوعی در اینترنت اشیا را توضیح می‌دهیم.

یادگیری ماشین در رشته کامپیوتر

یادگیری ماشین شاخه‌ای از رشته کامپیوتر است که با بررسی داده‌های مختلف و پیدا کردن الگویی در میان آن‌ها، می‌تواند در مورد آینده، پیش‌بینی‌هایی انجام دهد. به وضوح مشخص است که اینترنت اشیا و هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، همپوشانی زیادی با هم دارند. داده‌های خام و حجیم تولیدشده توسط سنسورهای مختلف اینترنت اشیا، در واقع به عنوان منبع تغذیه‌ی یک سیستم هوش مصنوعی استفاده می‌شود. ترکیب هوش مصنوعی و اینترنت اشیا را می‌توان هوش متصل (connected intelligence) نامید.

بخوانید:   میکروکنترلر AVR چیست برق و الکترونیک

یکی از دیگر دلایل اهمیت استفاده از یادگیری ماشین در اینترنت اشیا آن است که سیستم‌های مبتنی بر یادگیری ماشین، در طول زمان خود را بهبود می‌دهند و پیشرفته‌تر می‌شوند؛ در واقع هر چقدر که دیتای بیش‌تری به وسیله‌ی سنسورهای اینترنت اشیا جمع‌آوری شود، الگوریتم‌های یادگیری ماشین بهتر آموزش می‌بینند و پیش‌بینی‌های دقیق‌تری خواهند داشت.

کاربرد اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر | صرفه‌جویی در هزینه‌ها

استفاده از تجهیزات اینترنت اشیا در صنعت، حجم عظیمی از داده‌های خام ارزشمند را در دسترس ما قرار می‌دهد. با به کارگیری هوش مصنوعی و یادگیری ماشین و استفاده از داده‌های تولیدشده، کارخانه‌ها و سازمان‌‌ها می‌توانند مشکلات ریشه‌ای خود و راه‌حل‌های آن را متوجه شوند. حتی این امکان برای کارخانه‌ها به وجود می‌آید تا بتوانند از قبل خرابی تجهیزات خود را پیش‌بینی کنند.

یادگیری ماشین در اینترنت اشیا و خلق تجربه بی‌نظیر برای مشتریان

ما انسان‌ها همین الان هم از یادگیری ماشین در زندگی روزمره خود استفاده‌های زیادی می‌کنیم. از آمازون و فیسبوک گرفته، تا IMDB و نتفلیکس، همگی از سیستم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده می‌کنند. همه‌ی این سیستم‌ها تلاش دارند تا با یادگیری علایق ما، تجربه‌ی بهتری برایمان خلق کنند. به کارگیری کاربرد اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر و استفاده از فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی در آن، فرصت ارزشمندی برای شرکت‌ها به وجود می‌آورد تا تجربه‌ی بی‌نظیری برای مشتریان خود خلق کنند. ترموستات شرکت Nest مثال خوبی در این حوزه است. این ترموستات بر اساس علایق شما یاد می‌گیرد که در موقعیت‌های مختلف چه دمایی را ترجیح می‌دهید. به این ترتیب می‌تواند در زمان رسیدن شما به خانه یا در زمان بیدار شدن از خواب، دمای مطلوبی ایجاد کند.

بخوانید:   پروژه اینترنت اشیا | آینده اینترنت اشیا

ترموستات نست / Nest thermostate

کاربرد اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر و کمک به حوزه درمان

سنسورهای مختلف پزشکی، سیستم‌های مدیریت بیمارستان و تجهیزات سلامتی مبتنی بر اینترنت اشیا، هر لحظه، داده‌های بسیار ارزشمندی را جمع‌آوری می‌کنند. اینترنت اشیا و هوش مصنوعی، هم‌اکنون نیز در کنار هم به مراکز درمانی و پزشکی و افراد عادی کمک‌های فراوانی می‌کنند. کاربردهای بیش‌تر اینترنت اشیا در پزشکی را می‌توانید در سایر مقالات فنولوژی دنبال کنید.

کاربرد بالقوه اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر در حوزه‌های دیگر

شهر هوشمند و خانه هوشمند، پروژه‌هایی هستند که بدون یکپارچگی نزدیک اینترنت اشیا و هوش مصنوعی، دور از انتظار هستند. هم‌اکنون تجهیزات اینترنت اشیا زیادی در شهرها و خانه‌ها وجود دارند. استفاده از هوش مصنوعی می‌تواند جانی دیگر به این دستگاه‌ها بدهد و به ما در راستای اتوماسیون بیش‌تر کمک کند.  یک خانه هوشمند آرمانی، کاملا مستقل و بدون نیاز به دخالت انسانی، با توجه به علایق ساکنان خانه می‌تواند تصمیمات هوشمندانه بگیرد. علاوه بر این، همکاری متقابل اینترنت اشیا و هوش مصنوعی می‌تواند ما را به خودروهای خودران بسیار نزدیک‌تر کند.

آینده هوش مصنوعی و اینترنت اشیا

پتانسیل عظیم و واقعی اینترنت اشیا زمانی رخ‌نمایی می‌کند که با هوش مصنوعی و یادگیری ماشین ترکیب شود. یادگیری ماشین، امروزه تقریبا در همه‌ی پلتفرم‌های اینترنت اشیا صنعتی مانند مایکروسافت آژور و واتسون IBM استفاده می‌شوند. در آینده‌ای نزدیک احتمالا پیدا کردن دستگاه مبتنی بر اینترنت اشیا که از هوش مصنوعی استفاده نمی‌کند، بسیار سخت خواهد بود. کافی است در گوشه‌ای بنشینیم و اجازه دهیم تکنولوژی‌های مختلف با هم ترکیب شوند و از دستپخت آن‌ها نهایت استفاده را کنیم!

بخوانید:   شهر هوشمند چیست | تاریخچه، اجزا و اهداف شهر هوشمند

منبع: UBIDOTS

علیرضا کریمی
علیرضا کریمی
دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه امیرکبیر - بنیان‌گذار فنولوژی
عضویت
اطلاع از
0 دیدگاه‌ها
بازخورد در متن
دیدن همه دیدگاه‌ها

فنولوژی را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

©۲۰۲۰ – کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به فنولوژی است.