هوش مصنوعی در موسیقی / ai in music

هوش مصنوعی در موسیقی | خلاقیت ماشینی یا نوآوری انسانی؟6 دقیقه مطالعه

هدیه فنولوژی به شما!

کسب‌وکارها در حال تغییر شکل به همراه ظهور فناوری‌های جدید هستند و موسیقی نیز از این قائده مستثنی نیست. طبق گزارش مکینزی، ۷۰ درصد شرکت‌ها تا سال ۲۰۳۰ حداقل یک فناور‌ی هوش مصنوعی را پیاده سازی خواهند کرد. رسالت هوش مصنوعی، تکمیل و تقویت ویژگی‌های انسانی ما است. وقتی ما با استفاده از اطلاعات به‌ دست آمده از هوش مصنوعی تصمیمات بهتری می‌گیریم و کارآمدتر و مفیدتر می‌شویم، به سمت رشد و نوآوری پیش می‌رویم. در نتیجه‌ی تاثیر هوش مصنوعی، فرآیند خلاقیت به زودی دست‌خوش تغییرات خواهد شد. در این مقاله از فنولوژی به کاربرد هوش مصنوعی در موسیقی می‌پردازیم و اولین موسیقی‌های تولید شده توسط هوش مصنوعی را خواهیم شنید.

شرکت‌های معروف که هوش مصنوعی در موسیقی را شروع کردند

شرکت‌های فناوری در حال سرمایه گذاری روی آینده‌ای هستند که هوش مصنوعی نقش مهمی در ساخت موسیقی و کمک به موسیقی‌دانان می‌کند. موسیقی‌دانان و متخصصان در آینده‌ی نزدیک نیاز به پرورش دادن مهارت‌های فناوری خود دارند تا بتوانند از هوش مصنوعی برای بالا بردن کیفیت کارهای خود استفاده کنند. پروژه‌ی Magenta شرکت گوگل، که یک پلتفرم منبع باز(open source) است، موسیقی‌هایی را می‌سازد که توسط هوش مصنوعی نوشته و اجرا می‌شوند. شرکت سونی نیز یک سیستم هوش مصنوعی به نام Flow Machines توسعه داده که آهنگ (Daddy’s Car) را توسط هوش مصنوعی تولید کرده است. در این‌جا آهنگ‌های سیستم‌های هوش مصنوعی گوگل و سونی را برایتان قرار داده‌ایم.

هوش مصنوعی در موسیقی و صنعت موزیک

اسکات کوهن یکی از رهبران صنعت موسیقی است که تاثیر احتمالی فناوری در آینده‌ی صنعت موسیقی را خیلی قبل‌تر از دیگران متوجه شده بود. ایده‌های او برای یک شرکت انتشار موسیقی در عرصه‌ی دیجیتال، در نهایت تبدیل شد به شرکت The Orchard که توسط سونی در سال ۲۰۱۵ به مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار خریداری شد. او در ابتدای ارائه‌اش در کنفرانس Eurosonic Noorderslag گفت: «هر ۱۰ سال یک‌بار چیزی می‌آید و صنعت موسیقی را از بین می‌برد. اگر می‌خواهید مورد بعدی را بدانید، در دنیای فناوری جست‌وجو کنید.»

بخوانید:   وب اسکرپینگ چیست؟ | جمع‌آوری داده‌های بسیار در زمان کم

هوش مصنوعی در موسیقی / ai in music

او هم‌چنین ادامه داد روزانه بیش‌ از ۲۰هزار ترک موسیقی در اسپاتیفای بارگذاری می‌شود. هوش مصنوعی نقش حیاتی در مرتب‌سازی آهنگ‌ها  و پیشنهاد دادن آهنگ مناسب به کاربران (با سیستم‌های پیشنهاد دهنده) بر اساس شنیده‌های گذشته‌ی آن‌ها  را دارد. به نظر کوهن هوش مصنوعی و داده‌های بزرگ (big data) کاری کردند که «ژانر موسیقی» تبدیل به یک ژانر محض شد؛ به این معنی که موسیقی‌هایی که در لیست‌های پخش هوش مصنوعی قرار می‌گیرند، بر اساس ژانر طبقه بندی نمی‌شوند بلکه بر اساس همان‌چیزی دسته بندی می‌شوند که ما به آن‌ها موسیقی خوب و باکیفیت می‌گوییم. به علاوه، او گمان می‌کند تصور فعلی ما از انتخاب‌گری محض، دیگر معنی ندارد و وارد یک عصر جدید در پیشنهاد دادن می‌شویم. هم‌چنین فناوری‌های مانند بلاک‌چین می‌توانند نقش برندها برای اتصال افراد به موسیقی‌های مورد نظر را از بین ببرند. صنعت موسیقی زنده نیز باید به دنبال استفاده از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده برای تجربیات آینده‌ی افراد در کنسرت‌ها باشد.

هوش مصنوعی موسیقی را خلق می‌کند

هوش مصنوعی در موسیقی / ai in music

هوش مصنوعی و موسیقی زمان زیادی است که به هم پیوند خورده‌اند. الن تورینگ، پدر علوم کامپیوتر، در سال ۱۹۵۱ دستگاهی ساخت که سه ملودی ساده را تولید می‌کند. در دهه‌ی ۹۰ میلادی، دیوید بویی اقدام به کار با یک سیستم تولید تصادفی موسیقی متن دیجیتال (lyric randomizer) کرد تا بتواند از آن الهام بگیرد. در همین زمان، یک استاد نظریه‌ی موسیقی، یک برنامه‌ی کامپیوتری را تعلیم داد تا بتواند یک موسیقی با استایل باخ (Bach) بنویسد؛ وقتی افراد به این شعر گوش می‌کردند، نمی‌توانستد آن را از یک موسیقی حرفه‌ای باخ تمایز دهند.

ایجاد موسیقی توسط هوش مصنوعی یا به کمک هوش مصنوعی امروز نیز کاربرد دارد. هوش مصنوعی شروع به تحلیل داده‌های قطعه‌های هنری متفاوت می‌کند تا بتواند بخش‌هایی از یک موسیقی را ایجاد کند. با استفاده از یادگیری تقویتی (reinforcement learning)، این الگوریتم یاد می‌گیرد که چه کاراکترها و الگوهایی یک موسیقی لذت بخش را می‌سازد و چگونه تاثیر یک ژانر خاص در این موسیقی به حداقل خود می‌رسد. هوش مصنوعی هم‌چنین می‌تواند با ترکیب خاصی از المان‌ها، اعداد موسیقیایی خلاقانه‌ای را ایجاد کند.

بخوانید:   علی‌بابا از اولین تراشه‌ی هوش مصنوعی خود با نام Hanguang 800 رونمایی کرد

اختلاف نظر موسیقی‌دانان درمورد هوش مصنوعی در موسیقی

در نوامبر سال ۲۰۱۹ میلادی، موسیقی‌دان معروف، Grimes ، یک پیش‌بینی جسورانه انجام داد. «من حس می‌کنم ما در انتهای هنر هستیم؛‌ هنری که کار انسان باشد.» او این سخنان را در پادکست سوزان کارل گفت.  او ادامه داد: «وقتی در مورد هوش مصنوعی عمومی یا AGI صحبت می‌کنیم، استعداد آن در خلق آثار هنری خیلی بهتر از ما انسان‌هاست.» نظرات او باعث برانگیختگی ذهنی در فضای مجازی شد. موسیقی‌دانی به نام زلا جسوس، گریمز را «صدای فاشیست برتر سیلیکون» نامید. دون ولش، پیشرو Majical Cloudz ، او را متهم به جانب‌داری از میلیاردرها کرد. هوش مصنوعی هم‌اکنون بسیاری از مشاغل قشر کارگر را دچار سرنگونی کرده است. موسیقی نیز به عنوان یک موضوع شخصی، عمیق و ذهنی پتانسیل بالایی برای مورد هشدار قرار گرفتن دارد.

هوش مصنوعی در موسیقی / ai in music

بسیاری از موسیقی‌دانان و هنرمندان نیز اعتقاد دارند هوش مصنوعی نه تنها اتمام حضور انسان‌ها در عرصه‌ی هنر نیست بلکه شروع یک عصر طلایی در خلاقیت بشر است. در چند سال اخیر چندین هنرمند مانند آرکا، هلی هرندون و ترویی مویی، با هوش مصنوعی کار کردند تا بتوانند سطح موسیقی خود را به لایه‌های جدید و غیرقابل تصوری برسانند. در این زمان، گروهی از موسیقی‌دانان و پژوهش‌گران به دنبال توسعه‌ی ابزاهایی هستند که هوش مصنوعی را در همه جای دنیا برای هنرمندان در دسترس کنند. با این‌ که هنوز موانعی مانند حقوق کپی‌رایت بر سر راه است، موسیقی‌دانانی که با هوش مصنوعی کار می‌کنند، امیدوارند فناوری‌های جدید نیرویی برای خلق موسیقی در زندگی هر روز انسان‌ها شود.

آموزش پایتون

نرم‌افزارهای کاربردی هوش مصنوعی در موسیقی

خدمات هوش مصنوعی مانند Endel و Amper Music به موسیقی‌دان‌های مبتدی کمک می‌کند تا با استفاده از هوش مصنوعی قطعه‌های موسیقی خود را ایجاد کنند. هردوی این شرکت‌ها افراد غیر موسیقی‌دان را به گردآوران موسیقی‌هایی تبدیل می‌کند که ممکن بود برای کمبود تمرین یا مهارت هیچ موقع به این درجه نرسند.

  • نرم‌افزارهای هوش مصنوعی در موسیقی: Amper

Amper به افرادی که سروکاری با موسیقی ندارند، این توانایی را می‌دهد که با مشخص کردن پارامترهایی مانند ژانر، حالت و سرعت موسیقی، اقدام به ایجاد آن کنند. موسیقی امپر امروزه در پادکست‌ها، تبلیغات و ویدئوهای شرکت‌هایی مانند Reuters استفاده می‌شود. سیلورستین می‌گوید: «قبلا یک ویرایش‌گر فیلم به دنبال یک موسیقی آماده‌ برای یک محصول می‌گشت و سعی می‌کرد مورد بهینه‌ای را انتخاب کند. ولی الان با Amper آن‌ها می‌توانند بگویند من می‌دانم چه می‌خواهم و در چند دقیقه آماده می‌شود.» زمانی که شرکت یک آزمون شبیه آزمون تورینگ (Turing test) برای سنجش هوش‌مندی سیستم انجام داد، نتایج به دست آمده بسیار جالب بود. در این نتابج مانند اشعار باخ سروده شده توسط هوش مصنوعی، کاربران قادر به تمایز موسیقی تولید شده‌ی انسان‌ها و موسیقی هوش مصنوعی Amper نبودند.

بخوانید:   هوش مصنوعی در زالاندو: غول دنیای خرده‌فروشی

سیلورستین می‌گوید امپر در این سال یک رابط کاربرپسند منتشر می‌کند که علاوه بر شرکت‌ها، هر کس دیگری نیز بتواند موسیقی خود را درست کند. او ادامه داد: «میلیاردها نسانی که در رده‌ی خلاقیت نبودند، از این پس این قابلیت را دارند.»

  • نرم‌افزارهای هوش مصنوعی در موسیقی: Endel

این نرم‌افزار نیز مانند امپر ساخته شد تا یک نیاز مدرن را برطرف کند: قطعات موسیقی شخصی سازی شده. استاویتسکی متوجه شد زمانی‌که مردم به شدت با اتصال هدفون‌ها روز خود را سپری می‌کنند، لیست پخش واحد و یا آهنگی وجود ندارد که بتواند پاسخ‌گوی همه‌ی اتفاقات همان لحظه‌ی شما باشد. نرم‌افزار او چند عامل هم‌زمان و بی‌درنگ (real-time) را مد نظر قرار می‌دهد (شامل آب‌وهوا،‌ ضربان قلب شنونده، نرخ فعالیت جسمانی و بیوریتم‌های شبانه‌روزی) تا بتواند موسیقی‌هایی بسازد و مردم با کمک آن موسیقی‌ها خوب بخوابند، مطالعه کنند و استراحت کنند.

استاویتسکی می‌گوید کاربران با استفاده از Endel توانسته‌اند با ADHD، بی‌خوابی و وزوز گوش مبارزه کنند. این نرم افزار موفق شد مرز یک میلیون دانلود را رد کند.

منبع: FORBES

امیرحسین سلیمانی‌نسب
امیرحسین سلیمانی‌نسب
دانشجوی مهندسی پزشکی دانشگاه امیرکبیر - هم‌بنیان‌گذار فنولوژی
عضویت
اطلاع از
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین‌ها
جدیدترین‌ها
بازخورد در متن
دیدن همه دیدگاه‌ها

😃👍👍👍👍👍👍

فنولوژی را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

©۲۰۲۰ – کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به فنولوژی است.